CRED – Creative Destination Halland, arbetar för att skapa tillväxt och ökad lönsamhet i företag inom kulturella och kreativa näringar.

 

Vad är CRED?

CRED är ett nätverk inom Alexanderonsinstitutet som är en del i Varbergs kommun. Alexandersoninstitutet har skapats för att vara motorn, mötesplatsen och mäklaren för kunskap, innovationer och initiativ. Att bereda marken för det nya och skapa synergier som leder till tillväxt och ekonomisk utveckling. Det gör man genom att kraftsamla resurser och skapa gränsöverskridande nätverk. Ett sådant initiativ är CRED som idag verkar som en mobil inkubator med anpassade processer och verktyg för bolag som har sitt ursprung inom kulturella och kreativa näringar. Det som främst skiljer CRED från en traditionell inkubator är vår flexibilitet och mobilitet. CRED tror att innovation är ett resultat av relationer och att nya idéer och affärer uppstår när folk möts. Vi har därför lagt fokus på formen för mötet och utvecklat en mobil verksamhet som flyttar in på olika platser runt om i Halland. Detta är en modell som fungerat  effektivt och får personer från akademi, offentlig sektor, näring och kultur – som annars inte skulle träffats, att faktiskt ses, utvecklas, göra affärer och skapa nya kunderbjudanden.

Till skillnad från en traditionell inkubator har vi valt bort att satsa på byggnation eller inredning av ett hus med många arbetsplatser. Vi har dock varit med och initierat ett ”Soffice” i Varberg, en miljö där kreativa företagare kan hyra in sig per dag med tillgång till bord, stol, nätverk och en soffa. I samband med denna har vi utvecklat vår främsta affärsutvecklingsmodell, CRED Business Lab, som finns i vår verktygslåda och som vi redan sprider till andra inkubatorer runt om i landet.

I alla CRED: s processer är sälj en central del. CRED arbetar efter devisen att inget företag ska misslyckas på grund av ett bristfälligt säljarbete. CRED har hittills haft förmånen att arbeta med väldigt varierade bolag inom KKN. Man har varit mycket framgångsrika i att ta fram nya metoder och verktyg, anpassade för den typen av bolag.

Verktygen som används idag är paketerade så att de enkelt går att implementera på andra orter. Business Labbet körs idag över hela Sverige och Allogamy har bland annat använts vid Generatorkonferensen 2010, NITUS Årsstämma i Åre samt av Svenskt Näringsliv vid ett flertal tillfällen. 2011 publicerades boken TODO – utvecklingsarbete av kulturella och kreativa näringar i praktiken, skriven av Anna Linton på CRED och Jonas Michanek på Idélaboratoriet. TODO samlar CRED:s och andras metoder och har spridits i flera tusen exemplar. Våren 2013 lanserades den även i Bryssel på engelska efter flera förfrågningar från andra europeiska länder.

LÄS MER OM METODER KONTAKTA OSS

TODO LANSERAS I BRYSSEL

LADDA NER TODO DOWNLOAD TODO

 

"CRED är en mötesplats för kreativa människor, med ett stort kontaktnät och en verktygslåda för kreativa näringar med fokus på lösningar och att saker händer. Härligt. Befriande från byråkrati."

− från en affärsutvecklare på DOIT 2013

"Jag måste säga att jag är så imponerad över hur uppstyrt allting har varit! Så proffsigt! Jag tycker att vi har blivit väl uppdaterade om allt som händer! Samarbetet med er har känts jättebra!"

− från en entreprenör som deltog på Designwalk 2013

"CRED sätter ihop de här människorna som funkar ihop, de är limmet mellan stolparna. Sedan är det upp till en själv att ta vara på det."

− från en deltagare på Afternoon Tea

"CRED:s aktiviteter är fantastiska, jag är väldigt imponerad. Aktiviteterna är rakt på sak, kortfattade, det tar inte flera månader att komma fram till något värdefullt. Man får hjälp där man behöver, precis på de punkter som man själv behöver just då."

− från en entreprenör som deltagit på CREDs aktiviteter

CRED i siffror

16000
besökare på Coastal Culture
64
talare på PechaKucha Night
170
entreprenörer har genomfört Business Lab
45
arrangerade Afternoon Tea
ai
eu
inter