Keep Austin Weird

Posted by | mars 13, 2013 | Uncategorized | No Comments

Austin marknadsför sig själva med uttrycket ”Keep Austin Weird” vilket känns som en klockren utgångspunkt för detta kreativa Mecka. Det bubblar av sköna människor – nördar, musiker, hipsters, utvecklare och rockers möts och alla tillåts att få ta plats. CRED och Alexandersoninstitutet är här för South by Southwest – en konferens i världsklass kring områden interactive, music och film. Vårt mål är att omvärldsbevaka, utveckla vårt prototyplabb inom upplevelsedesign, lyfta in kunskap kring internationalisering i vår inkubationsprocess och träffa de främsta kompetenserna och idéerna.

Vi är inte besvikna. Sessionerna som vi deltagit på har kretsat kring story-telling, prototyping, 3D-printing, humor, engagemang och öppna kollaborativa processer. Konferensen ger bra input med spännande sessioner. Strukturen kring evenemanget är på topp. Konferensen räknas som värdens största i sitt slag och den främsta mötesplatsen för utveckling och innovation inom musik, film och interaktiva medier. Konferensen är även en inspiration för många upplevelsedesigners och festivalarrangörer från hela världen. Smarta lösningar såsom plastfolie på alla stolpar och betalautomater så att det ska bli enkelt att städa och riva ner alla planscher och klistermärken som dekorerar staden, bra webb, flow i kösystem och smarta sponsor-kit som skapar innehåll och värde för besökaren.  Fräsch eventmat i snygga foodtrucks. Chevrolet kör kostnadsfritt runt festivalbesökare i 50 sprillans nya bilar över hela staden och innanför dörrarna på Convention Center som är konferensens knytpunkt finns addninsstationer för mobiler, el och små smarta låsskåp.

Sessionerna är bra och vi får med oss massa ny kunskap hem. Men kunskapen från sessionerna kan långt ifrån toppa själva sammanhanget! En promenad runt om i staden med oväntade möten – att få ta del av de snygga koncepten i mataffärer och smarta lösningar i nytänkande bokhandlar. Det finns scener överallt och massor av möjligheter för talanger att få möta en publik, stå i rampljuset och synas för att komma ut i världen. Utanför varje musikklubb finns det parkeringsplatser där du får stå gratis och lasta in och ut ljud och ljus – året runt.
Austin har ca 800 000 invånare och är lite större än Göteborg, så en relativt liten stad men med en puls och en kreativitet som dygnet runt går på max. Det sjuder och växer precis överallt, hela tiden.  Om man ska våga sig på en teoretisk analys så känns det ungefär som att vandra omkring i David Throsby solsystem med förklaringsmodellen om hur vi skapar ekonomisk tillväxt med utgångspunkt från det fria kulturlivet. Har vi inte konstnärskapet kommer inte affärerna, samarbeten och nya innovationer utvecklas i samma takt. Austin är mitt i prick. Har vi inte kulturen kommer vi inte kunna bygga affärer runt omkring. Hela Austin är som ett enda stor gryta bubblandes av fri kreativitet och South by Southwest utgör en viktig del av strukturen för att få utvecklingen, innovation och internationella affärer.

Det är en hel del svenska festivaldeltagare på plats och på musikscenen finns bland annat Adrian Lux och Rebecca & Fiona. Från Alexandersoninstitutet och CRED är två av drygt 140 deltagare från Sverige som träffas på svenska ”Meetups” emellanåt för att dela kunskap och tala om framtiden. Vid vår första Meetup träffar vi Jim Butler, som arbetar med kreativa näringar på City of Austin. Han berättar om de satsningar som varit och hur viktigt evenemanget varit för att förpacka de kreativa näringarna och skapa attraktionskraft i staden. Han trycker på det totala ekosystemet med både kultur och digitala medier, toleransen och vikten av de kreativa mötesplatserna. Läs mer i rapporten TXP Austin Creative Sector Impact Update. Jim får vår TODO-bok och är imponerad över dess innehåll och struktur. Han gillar även våra tankar kring export och internationalisering och vi talar om hur vi inför nästa år kan hjälpa varandra att öppna upp för fler marknader och för fler utbyten mellan Sverige och Austin inom bland annat musik och mode.

Igår slutade SXSWs Inteactive och idag börjar Music. Över en natt byts seminarier och workshops ut mot öppna scener och klubbar. Hipsters byts ut mot Rockers. Det blir en bullrigare stämning och i varje gathörn står musiker och jammar. En skön känsla av individens roll i en gränslöst pulserande kreativitet tar vi med oss med hem. Vi lyfter in den i vår egen destinationsutveckling och i vårt nya mål: Att göra Halland lite mer weird.

Kolla in twitterflöde, recensioner, dokumentation från SXSW här och här.

Mer bilder publiceras nästa vecka!

/Anna Linton och Ida Boström i Austin